Duurzaamheid – Sustainable Fashion

FAIR e-GOOD staat voor FAIR & ECO fashion: De kleding wordt eerlijk gemaakt (FAIR) en/of met duurzame materialen (ECO). Duurzaamheid is dan ook een kernwaarde voor FAIR e-GOOD.

We geloven dat we anders met de mensen en onze planeet om moeten gaan. We kunnen er zuiniger op en respectvoller voor zijn. Daarom verkoopt FAIR e-GOOD alleen maar duurzame kledingmerken. Duurzame kleding wordt ook wel eco mode, ethical fashion of groene mode genoemd. Veel Fair Fashion merken werken ook met recycling (bijv. oude petflessen als basis voor spijkerbroeken), verminderen van CO2-uitstoot, niet schadelijke verfstoffen, en het voorkomen van dierenleed. Je kunt dus met een gerust hart sustainable fashion kopen.

Geïnteresseerd geraakt? Lees meer over onze duurzame kledingmerkenduurzame materialen zoals biokatoen, en keurmerken zoals GOTS of Fairtrade.

Duurzame logo’s

Omdat er zo veel verschillende aspecten van duurzame kleding bestaan, hebben we bij FAIR e-GOOD 6 symbolen geïntroduceerd, om je bij het shoppen te helpen een goede keuze te maken. Op deze logo’s kan ook gezocht en gefilterd worden, zodat alleen de producten die voldoen aan de duurzaamheidaspecten die jij belangrijk vindt, getoond worden. Als je naar een productpagina gaat, zie je door deze logo’s direct welke aspecten van duurzaamheid van toepassing zijn. Vervolgens kan je op de productpagina bij het kopje “Duurzaamheid” de toelichting lezen. Ook zijn onder het kopje “Duurzaamheid” de certificaten van dit product of merk te vinden die de duurzaamheid onderstrepen.

Door middel van deze zes aspecten kan je direct zien op welke manier een product duurzaam is. Ook kan je hiermee producten vergelijken op duurzaamheid, waardoor je hopelijk eenvoudig een keuze kan maken voor een mooi duurzaam fashion item die helemaal bij jou past.

Eerlijke Handel Eerlijke handel: De producten met dit logo zijn gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Dit wordt vaak ondersteund door een Fair Trade certificaat,  Fair Wear Foundation lidmaatschap of door het GOTS certificaat, dat niet alleen let op het materiaal, maar ook op de arbeidsomstandigheden.

Milieu Vriendelijk Materiaal Milieuvriendelijk materiaal: Deze materialen zijn natuurlijk en minder schadelijk voor het milieu. Bij de product details is onder het kopje “materiaal”  te vinden van welk materiaal het product is gemaakt en waarom dit materiaal beter is voor mens en milieu.

Diervriendelijk Vegan Vegan of diervriendelijk: Dit zijn producten van leveranciers die of “PETA-approved” zijn, of van merken die heel bewust bezig zijn met dierenwelzijn. Het zijn dus niet allemaal vegan producten, want bij de diervriendelijke producten worden wel dierenhuiden en wol gebruikt, maar dan op een respectvolle manier. Door op de productpagina onder het kopje “Duurzaamheid” te letten op het PETA logo, kunnen de artikelen gevonden worden die door PETA “vegan-approved” zijn. Sommige merken zijn nog niet zo ver, maar zijn wel serieus met vegan productie bezig. Dit is dan te lezen onder het kopje “Duurzaamheid” van het product en/of de pagina over het merk.

Recycled materiaal Gerecyclede materialen: Dit zijn producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, zoals recycled jeans, recycle polyester, of recycled wol. Op de product pagina is onder het kopje “Materiaal” te vinden welke materialen zijn hergebruikt.

Productie in Europa Productie in of dichtbij Europa: De locatie van de productie staat bij ieder product vermeld. Omdat productie dicht bij huis CO2 bespaart en vaak een mogelijkheid is om verantwoorde productie te garanderen, is dit aspect toegevoegd als logo, al biedt dit geen zekerheid. Om kleding uit Turkije ook op te nemen in deze groep, en er soms discussie is of Turkije bij Euopa hoort of niet, noemen we de omschrijving “in of dichtbij”.

Steunt goed doel Steunt goed doel: Sommige merken doen veel voor de gemeenschap. Vaak zijn de merken nauw betrokken met de sociale maatschappelijke problemen in het producerende land. Zij steunen de bouw van scholen, ziekenhuizen, ontwikkelen en stimuleren ambachtelijke vaardigheden of zetten zich in voor vrouwen empowerment. Bij het kopje “Duurzaamheid” van het product en de merkinformatie is terug te vinden welke goede doelen worden gesteund of welke maatschappelijk verantwoordelijke rol het merk speelt.