Duurzame keurmerken, certificaten & claims

Wat is nu het verschil tussen duurzame keurmerken, certificaten en standaarden? Kort gezegd, krijgt een bedrijf die zich aan de standaarden houdt, een certificaat en mag vanwege het certificaat haar producten een keurmerk geven.

Certificaat, keurmerk, standaard: wat zijn de verschillen?

Duurzame Keurmerken bij Kleding

Producten krijgen een keurmerk en fabrieken en bedrijven krijgen een certificaat. Wanneer bedrijven gecertificeerd zijn, mogen zij de producten een keurmerk geven. Om een certificaat te bemachtigen moet het bedrijf zich houden aan een aantal standaarden. Deze wordt door diverse belangenorganisatie opgesteld. In veel gevallen volgen er vele inspecties en ingewikkelde procedures. Het is dan ook niet gemakkelijk om als bedrijf een certificaat te krijgen. Niet alleen door de ingewikkelde procedures, maar ook door de hoge kosten. Kleine bedrijven kunnen dus vaak geen certificaat halen, terwijl zij bijvoorbeeld wel duurzame kleding produceren en goede werkomstandigheden creëren. Daarom zijn niet alle kleding bij FAIR e-GOOD op alles gecertificeerd.

Duurzame keurmerken

Duurzame kleding of producten kan je herkennen aan een keurmerk. Het keurmerk wordt meestal weergegeven als logo of label. Wereldwijd heb je verschillende keurmerken die elk een ander doel hebben. GOTS richt zich op het produceren van biologische producten. Het Fair Trade keurmerk zich op eerlijke handel. En het Oeko-Tex keurmerk zien dat het product niet schadelijk is voor je gezondheid. Hieronder zie je een overzicht van de keurmerken die je bij FAIR e-GOOD op kleding kunt vinden.

GOTS-global organic Textile Standard logo
soil association
Fair Trade Duurzaam keurmerk- Fair Trade Certification
maxhavelaar

oeko-tex
SA8000 logo
peta
Fair Wear Foundation

Welke Organisaties spelen een rol?

Er zijn een aantal internationale organisaties in mode die zich bezig houden met het verbeteren van de kledingindustrie. Sommige van deze organisatie hebben daar ook een label aan verbonden wat gevoerd mag worden als je aan de opgestelde standaards voldoet. Fair Wear Foundation en Soil Association, zijn daar voorbeelden van. Veel fair trade organisaties zijn aangesloten bij de World Fair Trade Organization, een wereldwijd netwerk waar allerlei mensen en organisaties samenkomen om eerlijke handel te bevorderen.

Achter de schermen is International Labour Organization een van de belangrijkste organisaties. ILO is opgericht door de Verenigde Naties en zet zich samen met regeringen, werkgevers en werknemers in om de arbeidsomstandigheden over de hele wereld te verbeteren. Zij hebben een standaard ontwikkeld die door diverse andere partijen als norm wordt gesteld als het over arbeid gaat.

Veel kledingbedrijven hebben zich aan gesloten bij BSCI, een vereniging van bedrijven die de arbeidsomstandigheden van hun werknemers in de fabrieken wil verbeteren. Aangesloten bedrijven worden verwacht de richtlijnen van BSCI te volgen.

Een ander initiatief is het Internationaal Convenant Duurzame Kleding. Dit is een overeenkomst tussen verschillende bedrijven, organisaties en de Rijksoverheid om de kleding- en textielsector in ontwikkelingslanden te verbeteren.

ilo
bsci
WFTO logo
Ethical Fashion forum logo