Duurzame materialen & stoffen

Biologisch katoen

Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif, zoals pesticiden. Hierdoor blijft de grond vruchtbaar en wordt het grondwater niet vervuild. Gemiddeld kost het 1 liter aan pesticides en insecticides om 1 kg katoen te verbouwen. Omdat katoen verbouwen veel water gebruikt, gemiddeld 8000 liter per kg, heeft al dit gif veel impact op mens en milieu. Normale katoen teelt veroorzaakt 5 x keer meer watervervuiling dan de biologische teelt. Ook voor de katoenboeren en gezinnen is het verbouwen van biologisch katoen veel beter. Zij komen namelijk niet in aanraken met gifstoffen. Tot slot is biologisch katoen ook gezonder voor de mensen die hiervan kleding dragen van is het gezonder het dragen van normale katoen, omdat de stof minder chemicaliën bevat. Biologische katoen wordt gecertificeerd met het GOTS label

Bamboe

Kleding van bamboe heeft veel goede eigenschappen: het voelt zijdezacht aan op je huid, kreukt niet, is sterk en vormvast. Op een warme dag zal kleding van bamboe koel aanvoelen en het beschermt je ook nog eens tegen schadelijke UV straling.. Het heeft van nature hypo-allergene eigenschappen. Door de anti-bacteriële eigenschap van bamboe gaan er nauwelijks vieze luchtjes in je kleding zitten.

Bamboe is de snelst goeiende plant ter wereld: zo’n 25 meter in 50 dagen. Ook heeft bamboe. Het verbouwen van bamboe heeft een landopbrengst die 10 keer zo hoog is dan katoen, heel weinig water extra water, en geen meststoffen nodig. Doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt, en bamboe doet dit beter dan gewone bomen.

Minder goed aan bamboe is dat er bij bepaalde manieren van verwerken nog chemicaliën gebruikt wordt. Bij Monocel wordt het nadeel van chemicaliën gebruik grotendeels opgelost middels oneindig hergebruik (closed-loop systeem).

Duurzaam gelooid leer

Bij duurzaam gelooid leer is het leer veelal afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad. Daarnaast gebruiken de ambachtslieden bij het looien zo min mogelijk energie, water en schadelijke chemicaliën, zoals chroom IV, PCP en AZO kleurstoffen. De schadelijke chemicaliën en zware metalen worden vervangen door milieuvriendelijke chemicaliën. Dit is niet alleen beter voor de gezondheid van de ambachtslieden, maar ook voor het milieu.

Diervriendelijke wol

Diervriendelijke wol is afkomstig van dieren, meestal schapen, met een goede gezondheid. De dieren slikken dus geen hormonen en er wordt ook geen mulesing toegepast. Mulesing is een zeer pijnlijke ingreep, waarbij de huid rondom het achterwerk wordt weggesneden. Schapen hebben namelijk diepe plooien in hun huid, waar vliegen makkelijk eitjes in kunnen leggen. Uiteindelijk dringen de larven door de huid van de schapen en veroorzaken myiasis, een pijnlijke en dodelijke infectieziekte. Bij diervriendelijke wol proberen de veehouders er alles aan om de infectie te voorkomen. Dit doen ze door alternatieve voeding, medicatie en uitgebreide inspectie van de huid. Ook is diervriendelijk wol veelal afkomstig van schapen die bewust zijn gefokt met minder diepe plooien waardoor de vliegen minder kans krijgen om eitjes te leggen. Door de minder diepe plooien leveren de schapen wel minder wol op.

Wanneer de dieren geschoren zijn, wordt de wol naar gecertificeerde fabrieken gebracht. Hier wordt de wol gewassen met biologisch afbreekbare wasmiddelen. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van chemicaliën. Hierdoor is diervriendelijke wol beter voor onze huid, de dieren en de natuur.

Diervriendelijke Merino wol

Merino schaapMerino wol is afkomstig van het Merinoschaap en is van zeer hoge kwaliteit. De wol houdt namelijk lichaamswarmte vast, maar is ook vochtregulerend en heeft een absorberende werking. Hierdoor zorgt de wol niet voor een benauwd en klam effect. Een ander voordeel is dat merino wol superzacht is en niet jeukt in tegenstelling tot gewone wol. Mensen met een irritatie voor wol, kunnen dus beter merino wol dragen.

Door de vele huidplooien kan een merinoschaap tot wel 5 kilo wol per jaar produceren. Maar door de diepe huidplooien is er ook meer kans op myiasis, een pijnlijke en dodelijke infectieziekte die ontstaat wanneer vliegen eitjes in de huidplooien leggen en de larven vervolgens de huid binnendringen. Om myiasis te voorkomen wordt er vaak mulesing toegepast. Dit is een zeer pijnlijke ingreep waarbij de huid rondom het achterwerk wordt weggesneden, waardoor de vliegen minder kans krijgen om eitjes te leggen. Bij diervriendelijke merino wol wordt er geen mulesing toegepast. De schapenhouders proberen de infectie te voorkomen door alternatieve voeding, medicatie en uitgebreide inspectie van de huid.

Diervriendelijke (Baby) Alpaca wol

AlpacaAlpacawol wordt gezien als één van de beste natuurlijke wol soorten die te verkrijgen is. Alpacawol heeft vele voordelen t.o.v. andere wol soorten:

 • Irriteert veel minder op de blote huid dan wol van andere dieren, hypo-allergeen;
 • Heeft een isolerende werking (30% warmer dan hetzelfde gewicht aan Merino wol);
 • Is thermisch, dus ‘zomers verkoelend en ’s winters lekker warm;
 • Heeft een zijde glans;
 • Is 4 keer minder “slijt-gevoelig” dan Merino wol;
 • Is sterker dan wol en pluist niet in de betere kwaliteiten;
 • Bevat geen vet of olie en ruikt niet;
 • Heeft volume maar springt terug wanneer erin gedrukt wordt;
 • Bevat geen vocht en is bestand tegen zonnestraling (verkleurt niet);
 • Krimpt niet na het wassen;
 • Heeft 22 natuurlijke kleuren;
 • Kan vermengd worden met andere natuurlijke vezels;
 • Kan gemakkelijk gekleurd worden in ieder gewenste kleur zonder de glans te verliezen;
 • Is licht en heel zacht;
 • Is een schaars product, vraag en aanbod compenseren elkaar niet;

Genoeg voordelen om eens meer te weten te komen over deze bijzondere wol soort.

EcoVero Lenzing

 

Viscose is beautiful. But making it is ugly.  Tot nu toe dus! EcoVero is een natuurvriendelijk, nieuws soort duurzame viscose dat geproduceerd wordt door de Oostenrijkse fabrikant Lenzing. Viscose is een stof die heel zacht aanvoelt en bovendien een luxe uitstraling heeft. Om deze duurzame viscose te maken wordt de grondstof cellulose gewonnen uit hout afkomstig uit Europa. Meer dan 60% van de gebruikte bomen komt uit Oostenrijk en Beieren. Bovendien is al het hout gecertificeerd door een keurmerk van duurzaam bosbeheer. Om viscose te kunnen produceren zijn hoe dan ook chemicaliën zoals waterstofsulfide en koolstofdisulfide nodig. Door gebruik te maken van innovatieve en natuurbeschermende processen kan Lenzing bijna alle chemicaliën hergebruiken. Op deze manier zorgt de productie van EcoVero voor maar liefst 50% minder uitstoot en kost het de helft van de hoeveelheid water die andere viscoseproducten gebruiken.

 • EcoVero is de meest milieuvriendelijke manier van viscose productie;
 • De gebruikte houtpulp is van gecertificeerd hout;
 • De gebruikte chemicaliën worden bijna allemaal hergebruikt;
 • Vergeleken met de ‘normale’ manier van viscose productie, kost de productie van EcoVero voor maar liefst 50% minder uitstoot en kost het de helft van de hoeveelheid water die andere viscoseproducten gebruiken;
 • Het bleken van de pulp is vrij van chloor.

Gerecyclede materialen & stoffen

Er worden steeds meer gerecyclede materialen en stoffen gebruikt in kleding. Het hergebruiken van materialen en stoffen is energiebesparend en minder belastend voor het milieu, omdat we geen beroep hoeven te doen op extra grondstoffen en water. Zo wordt gerecycled PET, waarvan plastic flessen zijn gemaakt, gebruik om weer polyester stof te maken. Kleding van gerecycled PET zijn sterk, zacht, gaan langer mee en besparen natuurlijk energie bij de productie. Ook wordt er kleding gerecycled, waardoor de stoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

 • Gerecycled denim: deze stof wordt gebruik als garen.
 • Gerecycled wol: bij gerecyclede wol wordt de kleding vooraf goed gesorteerd, waardoor de wol veelal niet opnieuw geverfd hoeft te worden.
 • Gerecycled linnen: een ideale stof die je warm houdt in de winter en je koel houdt in de zomer.

Hennep

Hennep stof is afkomstig van de hennep plant en is gemaakt van de hennepvezel. Bij het verbouwen van de plant is weinig water nodig. De plant groeit van nature snel en de oogst is veelal 3 tot wel 4 groter dan bijvoorbeeld katoen. Hennep is een sterke, natuurlijke plant die de grond verrijkt in plaats van deze uit te putten. De hennep plant stoot het gehele jaar bladeren af en creëert hiermee zijn eigen rijke compost. Insecten houden niet van de plant, waardoor er geen pesticiden en herbiciden nodig is. Om uiteindelijk hennep stof te creëren, worden de stengels van de plant geweekt in water (waar soms enzymen aan worden toegevoegd) waardoor de vezels loslaten en in draden kunnen worden gesponnen. Hennep is dus een super materiaal! Hier een paar voordelen op een rijtje:

 • Hennep garen is supersterk en de stof tegelijk erg zacht op de huid.
 • Hennep stof absorbeert vocht, maar houdt je ook warm.
 • Hennep stof houdt UV-stralen tegen, tot wel SPF 15, maar de stof kan ook zo geproduceerd worden dat het zelfs beschermd tot SPF 50.
 • Hennep stof gaat bepaalde bacteriën tegen, waardoor de stof geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Organisch Linnen

Linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant en is een van de oudste gewassen van de wereld. In vergelijking tot andere gewassen is de teelt van organisch linnen veel milieuvriendelijker. Er zijn namelijk geen bestrijdingsmiddelen en chemicaliën, of genetisch gemanipuleerde zaden nodig. Linnen is licht, ademend en heeft een goed vocht absorberend vermogen, dus ideaal voor warm weer.

(Edelweiss) Modal®

Modal is een natuurlijk en plantaardig materiaal dat gemaakt wordt van houtpulp van de beukenboom. De beukenbomen die gebruikt worden voor de productie van modal groeien in speciale, duurzame beheerde bossen in Europa. De kunstmatig gemaakte vezel is bijzonder glad en verbruikt weinig energie in de verdere verwerking, zoals kleuren of spinnen. Kleding gemaakt van modal is sterk, ademend, vocht absorberend, valt soepel en voelt zijdezacht op de huid.

Edelweiss Modal® is de duurzame vervanger van de originele modal stof en is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Het hout voor de Edelweiss Modal® wordt echter gewonnen in duurzaam beheerde bossen in Noord- en Centraal Europa. Voor de productie van Edelweiss Modal® wordt gewerkt met het zogenaamde CO2 neutrale closed-loop productieproces. Tot wel 95% van de benodigde productie componenten wordt hierbij gerecycled. Ook Modal Edelweiss® is ademend, vocht absorberend, voelt zijdezacht op de huid en heeft een soepele drapering.

Monocel

Monocel is het nieuwe en verbeterde versie van bamboe textiel. Bij het creëren van bamboe textiel wordt er namelijk veel gebruik gemaakt van chemicaliën. Monocel daarentegen wordt gemaakt op een duurzame manier gebaseerd op de lyocell/tencel methode. Er wordt gebruik gemaakt van een closed-loop productie proces, waarbij alle componenten worden gerecycled. Hierdoor komen er geen schadelijke chemicaliën vrij en het water verbruik is tevens aanzienlijk minder.

Tencel of Lyocell

Lyocell wordt ook wel Tencel genoemd en is een duurzame vervanger van viscose. De stof wordt gemaakt van houtpulp, voornamelijk van hout van de eucalyptusboom, die duurzaam worden beheerd en een FSC certificaat hebben. Het verschil met viscose is dat de productie Tencel minder chemicaliën nodig heeft en dat het productiewater wordt hergebruikt, waardoor er zo min mogelijk afvalwater terugkomt in het milieu. De stof is van nature ‘schoon’ waardoor er geen bleekprocessen nodig zijn. Kleding gemaakt van Tencel kan worden gewassen op lage temperaturen, dit draagt bij aan een lagere energieconsumptie in de gebruiksfase. Tencel laat zich ook goed hergebruiken en is bio-degradable. Daarnaast kan kleding van Tencel gewassen worden op lage temperaturen. Dit draagt bij aan een lagere energieconsumptie, wat weer beter is voor het milieu.

Kleding gemaakt van Tencel dezelfde look & feel als zijde maar is minder vervuilend in productie, makkelijker in onderhoud en diervriendelijk. Het is even sterk als polyester, valt soepel en kreukt nauwelijks.

Rayon

Rayon, tegenwoordig ook wel viscose genoemd, wordt gemaakt van houtpulp. Om van de houtpulp uiteindelijk draden te kunnen maken, wordt er cellulose uit het hout gewonnen. Van cellulose kan namelijk een vloeibare massa gemaakt worden, wat door kleine openingen van een spinneret wordt geperst. Uit de spinneret komen mooie dunne draden waarvan de stof kan worden geweven. Rayon is vergelijkbaar met zijde en voelt zacht aan. En doordat Rayon een soepele stof is, valt het erg mooi langs je lichaam.

Woodsilk

Woodsilk is een diervriendelijk en duurzaam alternatief voor zijde. Er hoeven geen zijderupsen gedood te worden. Woodsilk is namelijk gemaakt van houtpulp. Het hout is afkomstig van bomen uit speciaal beheerde bossen. De kleding die gemaakt wordt van woodsilk, voelen zacht aan op de huid en vallen elegant vanwege de lichte stof. Daarbij is woodsilk een sterke stof, gaat lang mee en kan gewassen worden op lage temperaturen, wat beter is voor het milieu.

Vegan Leer

Vegan leer ziet er uit als leer, maar is daar niet van gemaakt. Het is viscose met een coating erop die wat steviger aanvoelt. Een goede oplossing dus voor mensen die wel de stoere look van leer willen, maar dan zonder het gebruik van dierenhuiden. Nep leer is ook veel duurzamer. Echt leer heeft een grote impact op het milieu door het landgebruik en de uitstoot van CO2 van de dieren. Maar ook de energie en het watergebruik om het leer te looien en te kleuren heeft een grote impact op mens en milieu.