Fair Trade

Fair Trade zorgt voor eerlijke handel tussen de westerse wereld en de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Heeft jouw kleding een Fairtrade keurmerk? Dan weet je dat de boeren en arbeiders een eerlijke prijs hebben gekregen, en dat ze kunnen investeren in hun toekomst en in duurzame productie. Een fijne gedachte, waardoor je kleding lekkerder zit

Fair Trade Duurzaam keurmerk- Fair Trade Certification

Wat is fair trade?

Het is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging en helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden bij het verwerven van een betere plek in de handelsketen. Zodat zij hun levensomstandigheden kunnen verbeteren en kunnen investeren in een duurzame manier van werken. Over de hele wereld hebben verschillende organisaties en bedrijven Fair Trade keurmerken. De bekendste organisatie in Nederland is Max Havelaar. Je hebt vast weleens chocolade of koffie van Max Havelaar gezien of gekocht in de supermarkt.

Vicieuze cirkel doorbreken

In ontwikkelingslanden hebben kleinschalige boeren vaak een onzeker inkomen. Zij hebben namelijk te maken met een sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst vaak te weinig is om hun hele gezin te onderhouden. Hetzelfde geldt voor andere arbeiders. Zij krijgen vaak een erg laag loon, waardoor ook zij niet kunnen investeren in hun toekomst en in de toekomst van hun kinderen. Hierdoor blijf je in een vicieuze cirkel en wordt de armoede in stand gehouden. Fair trade doorbreekt deze vicieuze cirkel en biedt boeren en arbeiders de mogelijkheid om zichzelf en hun gezin te onderhouden.

Eerlijk gemaakte kleding

We associëren fair trade meestal met eetbare landbouwproducten, zoals bananen, chocolade en koffie. Maar veel grondstoffen voor kleding zijn ook landbouwproducten. Denk bijvoorbeeld aan katoen. Deze grondstof is de meest geteelde niet-eetbare grondstof op aarde. Fair trade kleding kan op verschillende manieren dit keurmerk hebben bemachtigd. De kleding kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van fair trade katoen of de kleding is gemaakt volgens de fair trade richtlijnen. Kledingmerken kunnen ook een fair trade keurmerk bemachtigen doordat zij direct de samenwerking aangaan met fair trade organisaties. Veel kleding bij FAIR e-GOOD heeft het Fair Trade keurmerk. Bij deze kleding weet je dus dat de boeren en de arbeiders een eerlijke prijs hebben gekregen. En door deze kleding te kopen, help je dus de boeren, de arbeiders en ook de gemeenschap waarin zij leven!

Fairtrade Labeling Organisations International

FLO is de koepelorganisatie op het gebied van fair trade. De organisatie is onder andere verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de internationale standaarden en de organisatie houdt nauw contact met de coöperaties. FLO bepaalt dus wat wel en niet fair trade is en bepaalt daarbij welke organisaties recht hebben op het fair trade keurmerk.