Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation (FWF) is een onafhankelijke, non-profit organisatie die samenwerkt met bedrijven en fabrieken in de kledingindustrie. Het doel van FWF is om de arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de fabrieken te verbeteren. Voornamelijk in de fabrieken in Azië, Europa en Afrika. Inmiddels zijn al 80 kleding bedrijven lid van FWF en dragen 120 kledingmerken het FWF keurmerk.

Fair Wear Foundation

Wat zijn de eisen van FWF?

Wanneer een bedrijf lid wordt van FWF, wordt er door FWF controleurs en de bedrijven zelf gekeken wat er allemaal verbeterd kan worden in de fabrieken. De controleurs kijken voornamelijk naar verbeterpunten op het gebied van arbeidsomstandigheden. Deze verbeterpunten worden verwerkt in een verbeterplan. Voor elk bedrijf en fabriek is dit plan anders, want niet elk bedrijf heeft evenveel geld en invloed om alle verbeteringen direct door te voeren.

Bedrijven die lid zijn van FWF moeten zich wel aan een gedragscode houden. Deze code is gebaseerd op de internationaal erkende normen van International Labour Organization (ILO). Dit zijn de volgende normen:

 

  1. Geen dwangarbeid
  2. Geen discriminatie
  3. Geen kinderarbeid
  4. Vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen
  5. Betaling van eerlijk loon
  6. Geen buitensporige werktijden
  7. Veilige en gezonde werkomstandigheden
  8. Een wettige arbeidsovereenkomst

Producten met een Fair Wear label

Alleen bedrijven die 90% van hun leveranciers onder toezicht houden, mogen het Fair Wear label gebruiken. Wanneer je een kledingstuk hebt met een Fair Wear label dan weet je dat de kleding in goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw kleding niet gemaakt is door een kind, maar gewoon door een volwassene met een eerlijk uurloon. Dat draagt toch wat fijner!