GOTS certificaat

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een standaard en keurmerk voor biologisch textiel.
Daarnaast stelt GOTS ook eisen wat betreft de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

GOTS-global organic Textile Standard logo

Wat is een GOTS certificaat?

GOTS is een standaard dat ontwikkeld is om biologisch katoen en andere biologische geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel. Bij het label staat voor hoeveel % biologische vezels zijn gebruikt, de certificerende partij, en het licentie nummer. Als dat allemaal op het label staat, dan weet je zeker dat het van biologisch katoen is gemaakt. Wanneer is een kledingstuk eigenlijk biologisch volgens GOTS? Wanneer een kledingstuk volledig gemaakt is van biologisch materiaal, moet minimaal 95% van het materiaal biologisch zijn. Wanneer een kledingstuk gemaakt is met biologische bestanddelen, dan moet minimaal 70% van het materiaal biologisch zijn. GOTS hanteert dus twee verschillende maten qua biologisch textiel.

Wat zijn de richtlijnen op het gebied van milieu?

GOTS stelt ook eisen op het gebied van milieu. Bij het bewerken van het textiel, bijvoorbeeld bij het verven van het materiaal, mag er geen gebruik worden gemaakt van schadelijke chemicaliën en zware metalen, formaldehyde en genetisch gemodificeerde stoffen. Al deze stoffen zijn namelijk giftig voor de mens en niet biologisch afbreekbaar. Deze eisen behoren tot een toevoeging op de gewone GOTS standaard, genaamd GOTS – Supply of Dyes and Processing Aids. Naast de regels op het gebied van chemicaliën dienen fabrieken ook zuinig om te gaan met water en energie en zijn fabrieken verplicht om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken. Bij zo’n watersysteem wordt het afvalwater hergebruikt en gaat het niet terug de grond in.

Ook sociale criteria

Wanneer een modemerk GOTS gecertificeerd is, is het merk verplicht om ook de sociale criteria na te leven. De arbeidsomstandigheden voor de boeren en de arbeiders in de fabrieken moeten goed geregeld zijn. Ook zijn er regels wat betreft minimumloon, werkuren en is er een verbod op kinderarbeid. Alle sociale eisen zijn gebaseerd op de normen van de International Labour Organization.

Verschillende GOTS keurmerken

Het kan zo zijn dat je weleens verschillende GOTS logo’s of keurmerken hebt gezien. Dit komt doordat verschillende instanties het GOTS certificaat mogen uitdelen. Dit zijn instanties als Control Union, Ecocert, IMO en Soil Association. Voor biologische kleding uit Engeland wordt meestal het keurmerk van Soil Association gebruikt.

De belangrijkste feiten

  • Producten moeten ten minste 70% uit biologisch materiaal bestaan.
  • Producten bevatten nooit schadelijke chemicaliën die te vinden zijn in conventionele textielproductie.
  • Bedrijven met een GOTS certificaat zijn beter voor het milieu.
  • Veilige arbeidsomstandigheden, geen discriminatie en geen kinderarbeid.
  • De gehele keten, van het oogsten van de grondstoffen tot en met de distributie moet geverifieerd zijn.
  • Ook de details op de kleding, zoals knopen, garen en ritsen moeten voldoen aan de eisen van GOTS.
  • De faciliteiten worden fysiek geïnspecteerd om te controleren of de gestelde normen worden nageleefd.
  • GOTS certificering wordt uitgevoerd door onafhankelijk bedrijven.