Toekomstige duurzame kleding is gerecycled

Fact & Figures update
Tijdens de week van de duurzaamheid, organiseert ook de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) diverse actviteiten, waaronder modeshows, lezingen, winkelroutes, en workshops. FAIR e-GOOD was aanwezig op een lezing/workshop die samen met de KvK werd georganiseerd over duurzame mode, waar van we de highlight graag even met je delen.
Textielvezel productie groeit, met name Polyester!
Wat een schrikbarend feit is dat wereldwijd de meeste textiel toch wordt gemaakt van Polyester, en dat de groei in de textiel vraag ook grotendeels ingevuld zal worden door Polyester. En omdat polyester wordt gemaakt van aardolie, is direct duidelijk dat dit geen duurzame ontwikelling is. Hierdoor is tussen 2000 en 2015 de verkoop van kleding wereldwijd gestegen van 50 miljard, naar 100 miljard stuks. Verdubbeld dus! Een van de oorzaken van deze groei is de welvaartgroei in bv Aziatische landen, waar veel Polyester kleding wordt gekocht. Een andere oorzaak van de stijgende verkopen is dat we de kleding die we hebben, steeds minder vaak dragen. In Europa dragen we de kleding rond de 100 keer. Maar In de USA is dit slechts 30 keer. En in China was het 200 keer in het jaar 2000. Maar de Chinezen zijn de kleding drastisch minder vaak gaan dragen en doen in 2015 nog maar 60 keer met een kledingstuk!

Dramatische kleding vervuiling na 2050
De groei in de kledingproductie en de negatieve gevolgen daarvan op het milieu, zullen vanaf 2050 zeker dramatische vormen aannemen. Ten op zichte van 2015 zal het oliegebruik in deze industrie verdrievoudigen naar 300 MTon in 2050. In 2050 wordt verwacht dat kledingindustrie 20% van de wereldwijde CO2 uitstoot voor haar rekening neemt, en zal in de tussenjaren 22 MTon extra microvezels in de oceaan laten stromen. Dit voorruitzicht schreeuwt om een oplossing.
Van MAKE-USE-WASTE naar CIRCULAIR
De meeste experts kijken voor een oplossing naar circulaire systemen. Dit houdt in dat bestaande textiel gebruikt worden om opnieuw kleding van te maken. Op dit moment wordt minder dan 1% van de kleding gerecyceld. Er vindt wel 12% hergebruik plaats van vezels, maar dan met een laagwaardige toepassing, zoals vulling voor knuffels, of isolatiemateriaal. En juist in de “closed-loop” recycling zit de potentie!

Kleding van Recyceld Materiaal
Als je uitgekeken bent op je huidige kleding of er zit een gat in, of het past niet meer, dan kan het materiaal van je kleding gebruikt worden om nieuwe kleding van te maken. Met plastic flesjes bijvoorbeeld gebeurt dit bijvoorbeeld al. Gebruikte flesjes worden afgebroken tot kleine korreltjes en opnieuw gebruikt om plastic flesjes van te maken. Zoiets zou ook met kleding moeten gaan gebeuren. Alleen is het nu nog vrij lastig om textiel her te gebruiken. Veel stoffen zijn gemaakt van een mix van materialen. En hebben daardoor verschillende eigenschappen. Dan wordt het hergebruik bijna onmogelijk. Omdat in Nederland vooral veel katoen wordt gebruikt, wordt er hier momenteel naar 2 oplossingsrichtingen gekeken: mechanische vezel recycling en chemische vezel recycling.

Goede voorbeelden bij FAIR e-GOOD
En ook al vindt kleding recycling nog niet op grote schaal plaats, FAIR e-GOOD heeft al een paar mooie voorbeelden in haar assortiment zitten die we even in dit licht onder de aandacht willen brengen. Zo maakt Swedisch Stockings haar hele collectie pantys al jaren van van gerecyceld Polyamide. Hier is dus naast de Elastaan, geen virgin materiaal voor gebruikt.
Een ander voorbeeld zijn de prachtige truien van Alchemist en Resiste et Reve die gemaakt worden van gerecycelde denim. Hierbij worden katoenen jeans worden vermalen tot vezels, en van die vezels wort opnieuw draad gemaakt, waar dus truien van worden gebreid. Als je heel dicht bij kijkt, zie je in de draad van deze truien soms een klein anders kleurig pluisje zitten, wat dus komt door het recyclen. En dan hebben we ook nog een paar items waar gerecyled polyester in zit, zoals de Eucalipto jurk van Alolola en het lekkere Lea vest van Shirt for Life. Kortom: shop hier iets met gerecycled materiaal en maak nu al het verschil maken voor morgen.
Blijf op de hoogte
Vind je het kleding van gerecycled materiaal interessant? Of wil je op de hoogte blijven van duurzame mode en wat jij daarin kunt betekenen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wees gerust, we spammen je dan niet. We sturen eens per 2 maanden een update van interessante artikelen, leuke aanbiedingen en nieuwe collecties. Klik hier om je in te schrijven.